Silvestrovský test

Is this your test? Login to manage it. If not, you can develop an exam just like it.

This is a non-interactive preview of the quiz content.

1.
1 point
Windkessel model byl první model, který ukazoval kardiovaskulární systém
jako uzavřenou soustavu poháněnou pumpou. Představil ho Stephen Hales v roce 1769. U jakého tehdejšího systému se inspiroval ?
2.
1 point
Když už jsme u Windkessel modelu, první byl pouze dvouprvkový a zahrnoval prvky pumpy ( srdce) a trubicového systému ( krevní řečiště). Protože se velmi brzy ukázalo že takovýto systém velmi zatěžuje pumpu bylo potřeba vymyslet kompenzační mechanismy a vznikly 3,4 a více prvkové windkessely.
Které delší aspekty byly zahrnuty do čtyřprvkového windkesselu kromě pumpy a kardiovaskulárního řečiště?
3.
3 points
A poslední otázka okolo windkesselů. Tří a čtyřprvkové modely už poměrně použitelně simulují kardiovaskulární systém a to až tak, že na nich lze naleznout tzv. dikrotickou incisuru. Co to vlastně znamená?
4.
1 point
Císařovna Alžběta Bavorská alias Sisi zemřela po útoku atentátníka, který ji v průvodu bodl pilníkem. Císařovna však neumřela následkem samotného bodnutí, sama si ani neuvědomila že ji někdo bodl, zkolabovala až několik desítek metrů po incidentu. Co bylo tedy příčinou její smrti?
5.
2 points
Pojďme trochu bliž do přítomnosti. Jedna z největších událostí v kardiologii byla první transplantace srdce na světě 3. prosince 1967 v Kapském Městě kterou vedl chirurg Christian Barnard.
Víte kdy se uskutečnila první transplantace u nás, ještě v tehdejší ČSR ?
6.
2 points
Když zůstaneme u této významné události, byla první česká transplantace poměrně unikátní. Víte v čem?
7.
2 points
Ještě si dáme jednu smrt slavné osobnosti. Geniální teoretický fyzik a matematik Albert Einstein by mohl sloužit jako ukázka, že přežít se dá ledacos a také že přecházení nemocí nemusí dopadnout úplně dobře. Během svého života prodělal zánět srdečního svalu, cirhózu jater, pravděpodobně důsledek dávno překonané žloutenky a trpěl také sekundární anémií.
Co ale bylo příčinou jeho smrti 18. dubna 1955?
8.
2 points
Ve starověkém Egyptě se při mumifikaci odkládaly orgány do speciálních kanap, tedy kromě srdce a ledvin. Proč tomu tak bylo?
9.
2 points
Marfanův syndrom je závažné genetické onemocnění, kterým trpí vždy všichni členové rodiny ...lze tedy tvrdit že jde o autosomálně dominantně dědičné onemocnění
10.
3 points
Jaké jsou vlastně typické známky Marfanova syndromu?
11.
1 point
Co se týče Marfanova syndromu, je to dědičné onemocnění, ale může vznikat také spontánně.
Která významná osoba trpěla Marfanovým syndromem?
12.
2 points
Lékař Galén, žijící kolem roku 129-200 vytvořil teorii o lidském, těle které se udrželo téměř až do 17. století. Protože se vše kolem tohoto kvízu točí kolem srdce co se Galén o srdci domníval?
13.
1 point
Galén ovlivnil medicínský svět téměř na dalších 1400 let než hlavní myšlenku o kardiovaskulárním systému vyvrátil William Harvey a to tím, že objevil, že tepnami teče krev nikoliv vzduch jak se předtím domnívali lékaři.
14.
1 point
Haley nebyl příliš doceněn, většinu života si lidé mysleli že je blázen. Víme, že v 17. století už lékaři věděli, že kardiovaskulární systém je naplněn krví ale narozdíl od Haleyho si mysleli, že
15.
1 point
A nejtěžší otázka nakonec. Kardioblog existuje už: